sannaisabells

Sanna Isabell

Julen, julen, julen

December har alltid varit en väldigt ångestladdad månad för mig. Allt handlar om julen, julen, julen och som jag har berättat om tidigare år, har jag inte riktigt känt den där glädjen kring julen på väldigt länge. Eller har jag någonsin känt den? Kan faktiskt inte minnas, men antagligen som barn…

Sedan jag fått barn själv har jag dock ändrat inställning till julen helt. Det har nog gått och blivit till min favorit högtid. Men jag vill göra om och göra rätt och inte alls ha det som jag själv minns det…
För jag förknippar julen med alkohol, stress, ångest och familjebråk av olika slag. Jag tror att det beror på att min familj är väldigt stor och att mina föräldrar skilde sig när jag var 3 år. Bara den där när man skulle dela upp julen hos mamma eller pappa gav mig ångest. Att alltid fira flera jular och åka runt till massa olika ställen. Nä, det var ingenting för mig. Julen ska vara stressfri, utan en massa måsten. Den är till för att njuta av sina nära och kära, inte tvingas känna att man sårar sina nära och kära för att man inte är där…

Sen det där med alkoholen. Det var ingenting jag tänkte på innan jag fick barn själv, men julafton är ju verkligen barnens dag, varför förstöra denna dag för dom med en massa alkohol? Bli full kan du bli vilken dag på året som helst, varför just på julafton som är en så viktig dag för alla barn? NÄ FY! Är arg på mig själv som inte visste bättre innan jag själv fick barn och på att det är så normaliserat.

Men i år är det vi som håller i julen för första gången och det ger mig verkligen tillfälle till att få julen som jag/vi önskar. Att kunna starta helt egna traditioner, slippa åka runt, laga massa god mat, pynta, och bara mysa. Men framförallt är det Leons FÖRSTA jul, den första där Lily förstår lite mer av vad som händer och dessutom den första i vårat hus. Om vi är taggade? Svar JA!

Dock känner jag en väldig julstress, den kommer man nog aldrig riktigt att komma undan. Det är mycket som måste fixas, vi är som sagt en stor familj, så det är mycket mat som ska lagas, vi måste planera hur vi ska sitta, hur vi ska duka, köpa en del julklappar och självfallet vill jag ha en fin julgran, haha. Och sen har vi ju faktiskt två småbarn att ta hand om… Men jag ska verkligen försöka att lägga stressen bakom mig till julafton. Vara ute i god tid och planera väl. Jag älskar att planera, det är något jag är bra på och de flesta julklappar är jag redan färdig med. Detta ska vi klara!

Lily är också taggad på julen och det är väldigt mycket hon säger att hon önskar sig i julklapp… Mest önskar hon sig “Mollie” brukar hon säga, helst Mollie iklädd Leon’s gamla Batman pyjamas (Mollie är våra vänners 10 månaders bebis). Däremot vill jag lära mina barn att det inte är julklappar som är det viktiga med julen och jag är inte en sån som tänker överrösa med en massa paket, utan det ska vara rimligt. Sen funderar jag på att ha i tradition att vi alltid skänker bort t.ex 5 leksaker var till behövande innan julafton. Hur tänker/gör ni kring detta?

Får se om hon ens vågar träffa tomten dock då hon tycker att han är jätteläskig säger hon. I väntan på tomten och för att vänja henne lite med tanken har en liten Nisse flyttat in hemma hos oss och jag tycker att iden med Nissedörrar är så rolig. Jag har gått all-in i att hitta på bus och uppdrag! Hon tyckte att det var läskigt precis när han hade satt upp sin dörr men nu pratar hon om Nisse och hur busig han är hela tiden. Idag blev hon dock arg på honom för att han hade tagit hennes solglassögon och satt dom på julbocken medan hon var på förskolan… Det blir en spännande jul på många sätt och vis med andra ord!

Första Nisse uppdraget blev att baka pepparkakor och pepparkakshus till dom, för Nisse saknade sina pepparkakskompisar!

Nä, nu ska jag drömma om små tomtar och julskinkor, godnatt ❣️

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sannaisabells

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. E

    Jag tycker att det är viktigt att lära barnen att alla inte har sån tur som oss att vissa barn inte har chansen att ens fira jul. Förutom vad de önskat sig från tomten så ska vi skänka pengar till barn i flyktingläger så får mina gåvobevis utskrivna från unicef. Såg att choice Hotel samlar in julklappar, kanske är roligare för de mindre att gå dit och lämna.

stats